România a avut șansa ei

Alexandru cel Mare a spus: "Până la urmă, când totul s-a terminat, singurul lucru care contează este ceea ce ai făcut." Cam asta trebuie să țină minte politicienii români. 

România a ratat momentul să fie lider în regiune

Începusem bine, Iohannis puncta bine pe politică externă, dar undeva s-a rupt filmul. Basarabia era amenințată de Rusia în aprilie anul trecut, România a tăcut până zilele trecute (aproape un an), când a zis Iohannis ceva de susținere, nimic memorabil. Și cam asta a fost. La început România iniția petiții de susținere, pe care le semnau alte state NATO (inclusiv SUA, Polonia, Germania), Iohannis a fost primul din regiune care a spus că Putin este cri minal, iar celelalte țări se uitau admirativ spre România. Și deodată totul s-a pierdut într-o perdea de fum. România se pierdea, Polonia ieșea în față mai tare și mai tare. Am început speranță și vom termina spectatori în acest context politic, economic si militar.

În timp ce România a devenit extrem de secretoasă cu ajutorul dat Ucrainei sau Europei în general, nu mai vorbim nici măcar de cel economic, ca rută de tranzit, celelalte țări punctează și ultimul șurub cu care ajută Ucraina sau Europa. 

De aceea Biden este în Varșovia acum, a menționat-o pe Maia Sandu în discurs, a oferit susținere și a cerut aplauze pentru ea. România a ratat șansa și de data asta. Basarabia este amenințată iar, de data asta cu războiul. Și acum România tace. Și de data asta suntem spectatori, deși în joc sunt românii. 

În timp ce Biden făcea istorie în Ucraina și se pregătea să plece înapoi spre Polonia, noi nu găsisem altceva mai bun de făcut decât să ne certăm cu Ucraina pe un șanț de la vărsarea Dunării în Marea Neagră. Auzise Grindeanu o bârfă și în loc să rezolve naibii asta pe cale diplomatică, să vină UNESCO să vadă ce e acolo, l-am lăsat pe Ciolacu să-și pună mâinile în șold și să pornească un conflict diplomatic. Repet, nu a fost nimeni acolo, toți s-au bazat pe ce au zis niște Gigei din fotoliu de la București sau Kiev. Dar avem conflict cu o țară străină și suntem văzuți acum ca niște precupeți, care nu știm să ne rezolvăm conflictele prin intermediul diplomaților, ci cu isterii. Sper din suflet să fie din cauza incompetenței, și nu din alte cauze sau influențe. Dar despre asta incerc sa scriu mâine mai pe larg. 

Cert este că, în timp ce toate țările își creează o imagine economică și politică acum, în timp ce totul se reconfigurează, România s-a pierdut. Și-a pierdut imaginea creată la început, de țară puternică, care poate ajuta pe cei mai mici, de putere regională. Atât s-a putut! Ăsta e nivelul politicienilor români! Pe ăștia i-a votat România (sau nu i-a votat, având în vedere absenteismul). Mai avem puțin și vom fi puși în poză cu Ungaria, pe care nu o mai bagă nimeni în seamă. Dacă nu își revin politicienii noștri, cam pe acolo vom fi ca imagine. 

Despre discursul lui Putin nici nu mai vorbesc. Aceeași propagandă sforăitoare, pe care o auzim de un an de zile. Nimic nou, schimbă doar data discursului, anunțat în prealabil cu surle și trâmbițe. Atât a fost amuzant, că a zis că Rusia va câștiga războiul. Ăștia mobilizează sute de mii de soldați a treia oară pentru a menține controlul asupra unor teritorii dintr-o țară pe care au zis că o vor cuceri in maxim 3 zile. E clar că îl mint ăia și nu ii spun nimic din ce se întâmplă, de fapt, pe front. Altfel nu ar fi atât de pen ibil în declarații. 

Și, deși nu contează părerea mea prea tare, Basarabia trebuie susținută dacă Putin încearcă ceva. Probabil nu de România va fi ajutată, ci de Ucraina, că tot ăia amărâți sar primii. 

Seară frumoasă! Vă îmbrățișez 🤗

Comentarii

Postări populare